Током тридесет и пет година у ВАНИМИ је око 400 младих аутора израдило више од 300 филмова кроз радионице и годишње групе које прате школску годину. Годишње ВАНИМА одржи и до 250 сати рада с децом и младима.

Од 2012. године Град Вараждин отвара нову делатност у култури – аудиовизуелну делатност, а за носитеља делатности поставља удружење ВАНИМА. Тим чином, удружењу је на четверогодишње период дат на управљање тада затворено градски биоскоп Гај, те је тако настао програм назван „кино Галерија“. Континуираним радом чланова удружења очуван је један Вараждински градски биоскоп, дигитализован и у њему се одржава редован програм. Даљњи развој биоскопа и аудиовизуелне делатности у граду Вараждину чије је темеље створила ВАНИМА, преусмерен је на институционални ниво, а ВАНИМА наставља рад с децом и младима, као и организацијом ВАФИ & РАФИ – интернационалног фестивала анимираног филма деце и младих.

ВАНИМА има сталну сарадњу с Центром за децу с посебним потребама „Томислав Шпољар“ у виду одржавања радионица анимације за ученике с посебним потребама.

Водитељка Филмско-креативног студија ВАНИМА је осмислила и са сарадницима у јуну 2019. реализовала четвородневну, 1. радионицу анимираног филма за одрасле с подручја Вараждинске жупаније којима је циљ вештину анимације унети у вртићке групе, у основне и средње школе. Тај начин едукације едукатора је наишао на велик одазив у време пандемије кроз онлајн радионице за заинтересоване васпитно-образовне делатнике с подручја целе Хрватске.

“Основе медијске писмености” је назив е-приручника за средношколце чији су аутори водитељка и спољни сарадник ВАНИМЕ. Приручник садржи теоријске основе и упутства за кориштење бесплатних е-алата за израду анимираног филма, видеа, стрипа и фотографије.

У време пандемије је у склопу Дана медијске писмености, а за потребе филмског описмењавања урађена видеолекција “Како гледати анимирани филм”.

Циљна група којом се ради у Филмско-креативном студију ВАНИМА су деца и млади од 8 до 18 година. Они имају прилику током целе школске године по три пута недељно да раде анимиране филмове као редовни чланови удружења. Осим тога се током јуна организују по две до три вишедневне филмске радионице које, осим анимације, укључују и друге филмске родове (играни, документарни, експериментални филм). Радионице су намењене основношколцима и средњошколцима који желе да упознају рад на анимираном филму.

Задње три године ВАНИМИНИ водитељи раде с одраслима, васпитно-образовним делатницима који стечено знање о стварању анимираног филма преносе на своје ученике.