У вараждинском Центру за образовање „Томислав Шпољар“ одржане су две инклузивне радионице у оквиру Еразмус+ пројекта АнимирајСе!

Ученици су кроз два сусрета креирали анимирани филм под радним називом „Бркати филм“ и упознали три технике анимације.

На првој радионици одржаној 28. септембра 2023. године урађена је анимација цртежа руку и стоп анимација колажа. Током друге радионице одржане 12. октобра 2023. године, након мотивационог гледања анимираног филма из најпознатије хрватске серије „Професор Балтазар“, учесници радионице су правили играчке за анимацију. Циљ израде анимацијских играчака био је да се демонстрира тврдња да је филм слика у покрету и да се због тромости наших очију неколико слика спаја у целину, у покретну слику.

Испод је анимација цртежа на фотографијама у једној од апликација за креирање анимираних филмова.

У стварању Бркатог филма учествовали су ученици Центра Томислав Шпољар Филип Бахун, Филип Балог, Данијела Хорбец, Михаела Хорбец, Барбара Хржењак и Тео Пајек и редовни чланови Филмско-креативног студија ВАНИМА Франка Боговић и Кала Шмић.

Према речима директора Центра Марина Вучића, премијера филма биће део кампање Мовембер. Мовембер или Бркови новембар је покрет којим се новембар обележава као месец заштите физичког и психичког здравља мушкараца.

Захваљујемо се проф. Виолети Светец на сарадњи, веселој радној атмосфери и директору Марину Вучићу за увек отворена врата Центра.

Радионице су водили чланови Филмако-креативног центра „Ванима“ Дубравка Калинић Лебинец и Срећко Лебинец из Вараждина.

Сајт Ваниме