У оквиру ЕУ пројекта КА 210, који се зове Анимаирај се! 29. IX. oдржан је вебинар на тему Филм, анимирани филм – Значај и могућности стварања анимираног филма у редовном школском систему и ван њега.

Организатор пројекта је ДOM анимације из Сремских Карловаца, а партнери Филмско-креативни студио ВАНИМА из Вараждина и Дечји културни центар из Новог Сада.

Вебинар је у организацији Филмско-креативног студија ВАНИМА одржан у оквиру пратећег програма МултиМост феста – Фестивала кратког ауторског анимираног филма.

Вебинару, одржаном преко ZOOM апликације, присуствовало је 55 особа из различитих делова Србије и Хрватске, заинтересованих за рад са младима на на анимираном филму. Међу учесницима су били просветни радници различитих профила, омладински радници из области културе и филма који раде или желе да раде са младима и психолошко-педагошки радници.

Вебинар је водила Дубравка Калинић Лебинец, суводитељ групе за анимирани филм Филмско-креативног студија ВАНИМА, наставница која се већ скоро четири године бави развојем медијске, првенствено филмске писмености дјеце, младих и просвјетних радника.

На вебинару је представљен пројекат Анимаирај се! а учесници су упознати са значајем, начинима и могућностима рада на анимираном филму са децом и младима. Такође су истакли основни циљ пројекта, а то је усмеравање младих на креативне анимацијске активности путем мобилних телефона, за које ће током пројекта бити креирани видео водичи (туторијали) за бесплатне апликације и програме приступачне младима.

Истакнуто је да ће за одрасле који раде са младима бити креиран филмски методички приручник као водич кроз свет стварања анимираних филмова са поглављима од идеја, преко сценарија, анимације, монтаже звука, па све до адресар филмских фестивала на које се могу слати филмови.

Сви учесници се упућују да прате званичне странице пројекта Анимирајсе (https://animirajse.net/), где ће ускоро бити објављен први онлајн сусрет младих са првим и основним смерницама за учешће у самом пројекту.

Састанак је заказан за 7. октобар 2023. године, а носилац пројекта Студио ДОМ анимације ће на свом сајту и мејлом обавестити учеснике вебинара о даљим активностима како младих, тако и заинтересованих за рад са младима.

Вебинар је протекао у радној и пријатној атмосфери, одговорено је на сва додатна питања, а учесници вебинара су изразили задовољство презентацијом анимираног филма и јасно изнетим информацијама о пројекту.

Сајт Ваниме