23-24. јуна у Еколошком центру Радуловачки у Сремским Карловцима одржана је конференција намењена стручној јавности из сектора Анимације. Циљ конференције је допринос популаризацији примене анимације у омладинском стваралаштву, као и допринос њеном развоју кроз сакупљање материјала потребних за израду методике за  обуку младих за израду анимираног филма на почетном нивоу у кућним условима.

Предавачи на конференцији су стручњаци из сектора анимације са дугогодишњим искуством у едукацији младих, како на универзитетском нивоу, тако и путем радионица: теоретичар уметности Зоран Стефановић, професори анимације Растко Ћирић и др ум. Владимир Димовски, професор струковних студија др ум. Угљеша Цолић, као и истакнути аутори анимираних филмова др ум. Милош Томић и др ум. Ана Недељковић. У раду конференције су учествовали филмски педагози Марија Вулић из студија Јафилм из Јагодине, Марија Лазаревски из Дечијег културног центра из Београда, Срећко Лебинец, Дубравка Калинић-Лебинец и Иван Тодоровић из студија Ванима из Хрватске, Јаков Попов – едукатор Студија ДОМ, Татјана Крстић – учитељица ОШ 23.октобар из Ср.Карловаца и Јелена Миловановић из Гардиноваца. Модератор конференције је била Злата ПоповСтудио ДОМ анимације.

Према резултатима конференције биће израђена Методика за израду анимираног филма за почетнике. Методика ће бити намењена свима који желе да подстакну младе да примене ову врсту уметности у свом стваралаштву – омладинским радницима, менторима, учитељима, професорима, родитељима.

Конференција je прва активност у Србији, намењена јавности, у оквиру пројекта Анимирај се! који спроводи карловачки Студио ДОМ анимације у партнерству да Дечијим културним центром Новог Сада и Филмским-креативним студијом Ванима из Вараждина. Пројекат је подржао Европски програм за младе ЕРАЗМУС плус.

Више о конференцији можете прочитати овде.

Теме излагања и програм рада можете пронаћи овде.

Аутор фотографија Ивана Јовановић